Kersenwratjes
Wat zijn het?
Kersenwratjes (seniele angiomen, angiomata senilis, haemangiomata senilis) zijn zeer veel voorkomende rode, halfbolronde huidafwijkingen die 1mm tot 1cm groot zijn. Iedereen van boven de 30 jr heeft er wel ergens één of meer zitten. Vanaf het 60e levensjaar komen ze vaak in grotere aantallen op de huid voor. Ze zijn volstrekt goedaardig.
Hoe ontstaan ze?
Eigenlijk zijn kersenwratjes geen wratten maar een zeer plaatselijke en oppervlakkige vermeerdering van bloedvatweefsel (endotheel). Waarom ze precies ontstaan is niet duidelijk.
Donkere kersenwratjes
Soms kunnen kersenwratjes plotseling heel donker worden. Er is dan sprake van ophoping van zuurstof-arm bloed in de bloedvaatjes binnen het hemangioom, of er is sprake van een bloedstolling in het zwellinkje. Als het niet zeker is of zo’n donker plekje een hemangioom betreft, is het belangrijk een dergelijk donkere afwijking nader te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een melanoom. Een (nodulair) melanoom kan zich namelijk ook nog wel eens presenteren als een klein zwart bobbeltje op de huid.
Hoe worden kersenwratjes behandeld?
Omdat kersenwratjes volstrekt goedaardig zijn is behandeling niet nodig. Verwijdering is wel mogelijk met coagulatie of laser therapie.
gerelateerde onderwerpen
haemangiomen
angiokeratomen
angioma serpiginosum
coagulatie
laser
literatuur
Hundeiker M: Vascular tumors in the aged. Z Hautkr. 1989 Nov 15;64(11):990-2, 997-1002.