info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Archipelvlek

archipelvlek

Wat is een archipelvlek?

De officiële naam voor archipelvlek is ‘lumbosacrale dermale melanocytose’. Een verouderde term is ‘mongolenvlek‘. Het is een blauwgroen-grijze verkleuring van de huid die bij pasgeborenen niet zeldzaam is.

Mongolenvlekken komen vooral voor op de billen en de rug. In zeldzamer gevallen kan het aanwezig zijn op armen, benen of het gelaat. Er is alleen een verandering van kleur. De oppervlakte van de huid is normaal; er is ook geen verdikking van de huid aanwezig. Archipelvlekken variëren in grootte van muntgroot tot soms wel enkele decimeters in diameter. Archipelvlekken zijn goedaardig.

archipelvlek
foto: door de diepe ligging pigment schemert het zwarte pigment blauw door.

Wie krijgt ze?

Verreweg de meeste kinderen die in Nederland met een archipelvlek geboren worden (ongeveer 90%) zijn deels of geheel van Oost-Aziatische oorsprong. Bij mensen van andere rassen (Europees, Afrikaans…) is de archipelvlek veel zeldzamer. Bij sommige Oost-Aziatische volkeren heeft soms wel 80% van de pasgeborenen een archipelvlek.

Hoe ontstaat een archipelvlek?

Hoe een archipelvlek ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt vermoed dat de donkere vlekken in de embryonale ontwikkeling ontstaan waarbij de pigmentcellen in hun reis naar de basislaag van de opperhuid om een onduidelijke reden blijven steken in het niveau van de lederhuid. Omdat het pigment zo diep in de huid gelegen is krijgt het (door de breking van het licht) een blauw-groenige kleurzweem. In het eerste levensjaar is het niet ongewoon dat archipelvlekken donkerder van kleur worden. In de jaren daarna worden ze geleidelijk aan lichter van kleur.

Hoe wordt de archipelvlek behandeld?

Archipelvlekken zijn goedaardig en hoeven daarom niet behandeld te worden. Bovendien verdwijnen de meeste vlekken op de kleuterleeftijd. Vooral de relatief kleine archipelvlekken (tot enkele centimeters groot) hebben een grote kans om spontaan te verdwijnen. De grotere vlekken zijn vaak hardnekkiger en kunnen veel langer aanwezig blijven of zelfs nooit meer helemaal verdwijnen.


gerelateerde onderwerpen

donkere plekken op de huid
congenitale moedervlek


 

Schuiven naar boven