info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Café au Lait vlekken

cafe au lait vlekken

Wat is een café au lait vlek?

Een café au lait macula (afgekort: CALM) is een lichtbruin gepigmenteerde vlakke plek op de huid en betekent letterlijk: “koffie met melk vlek“. Het is een vrij algemeen voorkomende en goedaardige pigmentplek.

Hoe ziet een café au lait vlek eruit?
Een CALM heeft een karakteristieke, egaal lichtbruine kleur en kan in grootte varieren van één tot meerdere centimeters. De begrenzing met de normale huid is scherp.

Hoe ontstaan ze?
Het ontstaansmechanisme van de CALM is nog niet geheel duidelijk. De dichtheid van pigmentvormende cellen (de melanocyten) in de huid is normaal, maar de cellen maken een afwijkend pigment aan.

Wie krijgt café au lait vlekken?
CALM’s worden meestal al direct na de geboorte gezien, of ze onstaan in de eerste maanden van het leven. Meestal gaat het maar om één of enkele plekken, maar soms is er sprake van een groot aantal CALM’s. Wanneer er sprake is van een groter aantal CALM’s (meer dan 6) kán er sprake zijn van neurofibromatose. Neurofibromatose is een genetische aandoening die behalve met verschillende huidklachten ook gepaard kan gaan met neurologische en oogheelkundige problematiek.

Hoe worden ze behandeld?
Omdat een CALM goedaardig is hoeft deze in principe niet behandeld te worden. In het geval dat de CALM cosmetische bezwaren oplevert is behandeling met de pigmentlaser wel mogelijk. De resultaten van de behandeling zijn echter wisselend: slechts in de minderheid van de gevallen verdwijnt de CALM helemaal. In een aantal gevallen kan de plek na de laserbehandeling zelfs donkerder verkleuren. Het is dus belangrijk om vóór behandeling van de gehele plek eerst een proefplekje te laten behandelen om de effecten van de behandeling te beoordelen.


aan café au lait vlekken gerelateerde onderwerpen

neurofibromatose (ziekte van Recklinghausen)
pigmentvlekken – overzicht
laser

Literatuur
St John J et al: Multiple Café au Lait Spots in a Group of Fair-Skinned Children without Signs or Symptoms of Neurofibromatosis Type 1. Pediatr Dermatol. 2016 Sep;33(5):526-9
Bernier A et al: Café-au-lait Macules and Neurofibromatosis Type 1: A Review of the Literature. Pediatr Neurol. 2016 Jul;60:24-29

Schuiven naar boven