Dazenbeet
Wat is een daas?
In Nederland komen verschillende soorten steekvliegen (of dazen) voor. Ongeveer 10 verschillende soorten zijn berucht om hun agressieve bijtgedrag. Veel wandelingen in bos en veld worden in de zomer ernstig verstoord door aanvallende dazen. Dazen behoren tot de orde van de Diptera (vliegen en muggen). De belangrijkste steekvlieg in Nederland en België is de regendaas. Soms denken mensen dat wanneer zij door een daas zijn gebeten dat zij te maken hebben gehad met een horzel. Echter, échte horzels kunnen niet bijten en niet steken. Wanneer wandelaars zeggen aangevallen te zijn door een ‘horzel’ bedoelen zij meestal een daas en soms een hoornaar (een grote wespensoort).
Waar komt hij voor?
Dazen komen vooral voor in landelijke gebieden met vee. Zij geven de voorkeur aan terreinen waar weideveld wordt afgewisseld met bossages. Vochtige terreinen die aan deze beschrijving voldoen trekken de meeste dazen omdat de dieren water nodig hebben om de eieren af te zetten.
Wanneer bijten dazen?
Dazen steken niet zoals wespen of muggen. Zij bijten met vlijmscherpe mesvormige tandjes in de huid en drinken vervolgens het vrijkomende bloed op. Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid. Zij komen vooral op warmte en beweging af. Ook sommige geuren zouden een aantrekkingskracht op steekvliegen hebben. De belangrijkste prooi voor de daas is grootvee (koeien en paarden) maar ook mensen zijn aantrekkelijke prooien. Dazen kunnen vrij gemakkelijk door dunne kleding heen bijten.
Wat zijn de effecten van een dazenbeet?
Tijdens het bijten snijdt de daas de huid als het ware open. Dit kan een kleine, maar vervelende en pijnlijke verwonding veroorzaken. Bovendien is er een niet gering risico dat door de beet een plaatselijke bacteriële infectie van de huid ontstaat omdat de daas bacteriën van de huid van de ene prooi naar de beetwond in de huid van het volgende slachtoffer kan overbrengen.
Wat moet ik doen na een dazenbeet?
– koel de plek met natte doeken, een coolpack of een washandje met enkele ijsblokjes erin.
– desinfecteer de bijtwond
– houdt de wond in de gaten: wanneer in de dagen na de beet een rood gebied rond de bijtplaats ontstaat of wanneer er gele korstjes rond de wond ontstaan kan er sprake zijn van een bacteriële infectie. Ga in dat geval naar uw huisarts.
– wanneer de beetplek sterk jeukt kan eventueel een verdovende creme worden toegepast. Jeuk door insectenbeten kan worden bestreden met pramocaïne creme. Deze creme is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
Hoe voorkom ik een dazenbeet?
Het lijkt erop dat de belangrijkste factoren die een daas aantrekken warmte en beweging zijn. Als wandelaar in een gebied met veel steekvliegen is het dus niet eenvoudig om dazen te ontwijken. Het dragen van kleding van een wat dikkere stof beschermt in ieder geval tegen beten door kleding heen.
Om de overlast van dazen op een bepaalde plek te verminderen is het ook mogelijk om een dazenval op te hangen. Deze vallen werken over het algemeen door de dazen met warmte en beweging in een net te lokken. In sommige winkels en via internet zijn deze dazenvallen aan te schaffen.
gerelateerde onderwerpen
insectenbeten (overzicht)
beestjes en de huid
allergie