info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Zonnebrandcrème

zonnebrandcrème


Wat is zonnebrandcrème?

Zonnebrandcremès beschermen de huid tegen ultraviolette straling. Er zijn 2 typen zonnebrandcremes:

chemische filters
deze stoffen die in de zonnebrandcremes verwerkt worden absorberen de UVstraling. Sommigen absorberen alleen UVB, anderen zowel UVA als UVB. UVB kan veel beter worden geblokkeerd door deze chemische filters dan UVA. Ultraviolet A wordt door de huidige chemische filters hooguit ten dele geabsorbeerd

fysische ultravioletblokkers
deze stoffen absorberen de UV straling niet maar reflecteren deze zoals bijvoorbeeld spiegels dat doen. Zij zijn veel effectiever dan de chemische filters maar hebben als nadeel dat zij de huid ook zichtbaar bedekken met een weerschijnend laagje (meestal iets groen van kleur). Voor veel mensen zijn deze echte sunblockers minder aantrekkelijk vanwege cosmetische argumenten.

Wat is SPF ?

de ‘sun protection factor’ SPF geeft aan in welke mate de zonnebrandcreme beschermt wanneer deze op de huid wordt aangebracht.

Wanneer iemand een creme smeert met een SPF van 15 dan wordt de periode dat deze persoon zonder verbranden in de zon kan zitten 15x zo lang. Voorbeeld: iemand die normaal na 15 minuten onbeschermd in de zon zitten zou verbranden verbrandt na het smeren van deze SPF 15 creme pas na 15×15 minuten verbranden. Voorwaarde is wel dat de creme voldoende dik wordt aangebracht. De SPF die op de verpakking wordt vermeld wordt alleen bereikt wanneer 2 milligram creme per vierkante centimeter huid wordt aangebracht. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen minder dan deze hoeveelheid aanbrengen. Het moge duidelijk zijn dat de daadwerkelijke SPF (en dus de bescherming van de huid tegen ultraviolet straling) dan lager is…

Hoe kies ik een goede zonnebrandcrème?

Het is belangrijk om te realiseren dat het smeren van zonnebrandcreme maar één van de manieren is om de huid tegen de zon te beschermen: het is verstandig om in de zomer tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden en om de huid te bedekken met kleding en een hoofddeksel te dragen. Tegenwoordig zijn hoeden en andere kleding verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn om UV-straling optimaal te weren. Stel uzelf in ieder geval nooit nodeloos bloot aan de felle zon (niet ‘bakken’ dus!)
– kies een zonnebrandcreme van een goed merk en kies er een met een SPF van tenminste 30.
– hoe lichter het huidtype hoe hoger de SPF factor die gekozen moet worden.
– producten waarvan de werking geheel of gedeeltelijk berust op fysische blokkers geven doorgaans de beste protectie.
– mensen met een droge huid kunnen het beste een vette zonnebrandcreme kiezen, mensen met een vette huid of aanleg voor acne kunnen beter kiezen voor een minder vet product. Veel firma’s brengen voor deze huidtypes speciale producten op de markt.

Vooral mensen die al een door de zon beschadigde huid hebben kunnen het beste kiezen voor een zonnebrandcreme met een zeer hoge beschermingsfactor, zoals bijvoorbeeld Actinica (R).

Hoe gebruik ik een zonnebrandcrème?

Zonnebrandcremes worden vaak slordig aangebracht: te dun, niet vaak genoeg en vaak worden bepaalde delen van de huid bij het insmeren overgeslagen. Men waant zich dan veilig tegen huidbeschadiging door ultravioletstraling terwijl de protectie in werkelijkheid onvoldoende is.

– smeer voldoende crème per smeerbeurt.
– voor een optimaal effect moet de eerste smeerbeurt 30 minuten voor de eerste blootstelling worden uitgevoerd.
– herhaal het insmeren zodra u in de zon komt.
– blijft u voor langere tijd in de zon: smeer dan minstens elke 2 uur opnieuw.
– smeer vaker wanneer de huid met zand of water in contact komt: de beschermende laag slijt dan namelijk sneller.
– mensen die makkelijk zweten moeten ook vaker smeren omdat de beschermende creme laag sneller van de huid ‘afdrijft’.
– denk eraan alle delen van de huid die aan de zon worden blootgesteld in te smeren. De oren en de voetruggen worden bijvoorbeeld vaak stelselmatig vergeten…
– voor de lippen kunnen speciale zonnebrandsticks worden toegepast.
– ook in de schaduw van bijvoorbeeld een parasol dringt nog vrij veel UV straling door. Ook in de schaduw moet daarom de bescherming tegen UV op peil gehouden worden.


gerelateerde onderwerpen

zon & huid
huidkanker – overzicht
zonneallergie
zonnebank
vitamine D en de huid
bruin-zonder-zon producten
rimpels

Literatuur
Latha MS et al: Sunscreening Agents. A Review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan; 6(1): 16–26 (volledig artikel)


 

Schuiven naar boven