Zonnehals
Wat is zonnehals?
Zonnehals (erythrosis interfollicularis colli, erythromelanosis interfollicularis colli, poikiloderma van Civatte) is een veel voorkomende verandering van de huid in de hals. Deze wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. De aandoening wordt vooral gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd.
Hoe ziet zonnehals eruit?
Bij zonnehals is er sprake van een roodbruine verkleuring van de huid van de hals. Deze is min of meer symmetrisch aan de zijkanten gelokaliseerd en heeft vaak een vrij scherpe en grillige begrenzing met de normale huid. Opvallend is verder dat de roodhuid precies gelegen is tussen de openingen van de haarzakjes (de haarfollikels). De roodheid is overigens volledig wegdrukbaar wanneer druk op de huid wordt uitgeoefend. Er is dan een bruine pigmentatie zichtbaar. In veel gevallen is deze pigmentatie ook al zichtbaar zonder dat het bloed uit de vaatjes hoeft te worden weggedrukt.
Hoe wordt het veroorzaakt?
De aandoening ontstaat geleidelijk na vele jaren blootstelling aan de zon. Dat de zon een belangrijke rol speelt blijkt wel uit het feit dat in typische gevallen het ‘schaduwplekje’ onder de kin niet meedoet aan de huidafwijking.
Wie krijgt zonnehals?
Zonnehals wordt bij mensen van middelbare leeftijd gezien, veel vaker bij vrouwen dan bij mannen. Een verklaring voor dit verschil is onbekend.
Hoe wordt het behandeld?
Met de pulsed dye laser en met flitslampen is het tegenwoordig mogelijk om de roodheid van zonnehals te verminderen. Overigens dient deze behandeling bijzonder voorzichtig te worden uitgevoerd omdat de huid in de hals erg kwetsbaar is voor beschadigingen en makkelijk verlittekent. Wanneer men er voor kiest de aandoening te behandelen is het verstandig om eerst een klein proefgebied te laten behandelen zodat de reactie van de huid op de behandeling kan worden vastgesteld.
gerelateerde onderwerpen
Literatuur
Wenzel SM et al: Progressive disseminated essential telangiectasia and erythrosis interfollicularis colli as examples for successful treatment with a high-intensity flashlamp. Dermatology. 2008;217(3):286-90.