Platte wratten
Wat zijn het?
Platte wratjes zijn typische, heel platte wratjes van gemiddeld 2-5 mm groot. De voorkeursplekken voor deze wratjes zijn de handruggen en het gelaat. Zij worden vooral veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV) type 3 en 10. Platte wratjes komen heel algemeen voor. Bij kinderen worden ze vaker gezien dan bij volwassenen.
Hoe zien ze eruit?
De wratjes zijn meestal betrekkelijk klein en liggen maar iets hoger dan het huidoppervlak. Exemplaren die een grotere diameter hebben dan 5mm komen wel voor maar dit zijn meestal samengesmolten individuele wratjes. De wratjes zijn wit-grijs van kleur of huidskleurig. Soms kunnen ze ook iets donkerder gepigmenteerd zijn, vooral bij mensen die van nature een donkerder huidskleur hebben.Hoewel ze overal op de huid kunnen voorkomen zijn de handruggen, het gelaat (vooral het voorhoofd) en de huid van de scheenbenen aangedaan.
Hoe worden ze behandeld?
Net als gewone wratten verdwijnen platte wratten uiteindelijk vanzelf zodra het immuunsysteem van het lichaam antistoffen tegen het specifieke HPV-virus heeft opgebouwd. Dit kan echter maanden tot jaren duren. Vóórdat de wratjes verdwijnen kleuren ze vaak eerst rood als gevolg van een lichte ontstekingsreactie.
Er zijn verschillende behandelopties:
vloeibare stikstof
hierbij wordt het wratweefsel stukgevroren. Helaas komen de wratjes na behandeling vaak weer terug. Daarbij moet vooral op localisaties in het gezicht wel heel voorzichtig behandeld worden om littekenvorming te voorkomen!
tretinoïne crème (Vit A zuur crème)
dagelijks gebruik van tretinoïne cème remt de vorming van nieuwe wratjes en stimuleert mogelijk ook de vorming van antistoffen tegen het virus.
fluorouracil crème (Efudix ® crème)
in bijzondere situaties kan de arts eventueel fluorouracil crème voorschrijven. Deze lokale chemotherapie is niet geregistreerd voor behandeling van wratten maar uit de literatuur is bekend dat deze therapie effectief kan zijn. Het betreft dus een ‘off-label’ behandeling.
Gerelateerde onderwerpen
wratten
stikstof therapie
fluorouracil crème
Literatuur
Maranda EL et al: Laser and light therapy for facial warts: a systematic review. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Oct;30(10):1700-1707