EPADK
Wat is Erosieve Pustuleuze Actinische Dermatose van de Kruin?
Erosieve pustuleuze actinische dermatose van de kruin (EPADK) is een vrij zeldzame aandoening op de kruin van kalende oudere mensen die de huid van de kruin in het verleden veel aan de zon hebben blootgesteld. Het wordt gekenmerkt door vrij grote korsten op de kruin. Bij druk op deze korsten loopt vaak gelige pus onder de korst weg. Een zeldzame variant van de erosieve pustuleuze atinische keratose wordt gezien op de huid over de scheenbenen. Ook hier is er sprake van een intensieve blootstelling aan de zon gedurende vele jaren.
Wat zijn de verschijnselen van EPADK?
Er is sprake van grote geel-bruin-grijze korsten op de kruin. Wanneer deze korsten worden verwijderd wordt pus zichtbaar en een erosieve (=schaafwond-achtige) plek. Na enkele weken is de korst weer aangegroeid; deze bestaat uit dode huidcellen en ingedroogd wondvocht. Vaak is er ook sprake van infectie met bacterien zoals Staphylococcus aureus. Eventueel aanwezige haarzakjes die in dit pustuleuze gebied aanwezig zijn zullen door dit proces verloren gaan.
Hoe wordt het veroorzaakt?
Het is nog niet precies opgehelderd hoe EPADK zich ontwikkeld. Er is in ieder geval altijd sprake van een zeer uitgebreide zonbeschadiging van de huid. Mogelijk komt door een extra beschadiging van de huid (stoten van het hoofd, een operatieve ingreep) vervolgens de aandoening tot verdere ontwikkeling. Hoewel bij kweek van de pus vaak wel bacterien kunnen worden aangetroffen lijkt de bacteriele infectie meer een bijkomend verschijnsel dan een oorzaak van het probleem
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose EPADK is op het oog te stellen hoewel het in eerste instantie bij beperkte uitbreiding ook op ‘gewone’ actinische keratose kan lijken. Alleen wanneer er toch de mogelijkheid van een onderliggend plaveiselcelcarcinoom of verlittekenende parapemphigus (type Brunsting-Perry) wordt overwogen zal de dermatoloog een biopt nemen.
Hoe wordt het behandeld?
Waar bij gewone actinische keratose de behandeling zich richt op het vernietigen van de afwijkende huidcellen wordt bij EPADK vooral getracht de ontsteking en erosievorming te remmen. Hier wordt vooral sterke hormoonzalf voor ingezet.
Ook antibiotica kuren kunnen een gunstig effect sorteren. Helaas blijft de huid, ondanks behandeling vaak erg onrustig en regelmatige controle van de huid door een dermatoloog is vaak nodig om tijdig ontwikkeling van plaveiselcelcarcinoom te herkennen.
Wanneer de huid relatief tot rust is gekomen is eventueel behandeling met stikstof te overwegen.
gerelateerde onderwerpen
zon & huid
huidkanker (algemeen)
plaveiselcelcarcinoom
actinische cheilitis
chronische actinische schade van de huid (CASH)
zonnebrandcrème
Literatuur
Starace M et al: Erosive pustular dermatosis of the scalp: Clinical, trichoscopic, and histopathologic features of 20 cases. J Am Acad Dermatol. 2017 Jun;76(6):1109-1114