Acne tarda
Wat is acne tarda?
Acne komt algemeen voor tijdens de puberteit. Toch hebben veel volwassenen ook op enig moment in hun leven last van acne. Vaak is de oorzaak niet geheel duidelijk. Bij ernstige vormen van late acne kan er soms sprake zijn van een verstoring van de hormoonbalans, maar dat komt niet veel voor. Acne tarda komt veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voor en vaker bij rokers dan niet-rokers.
Hoe ziet het eruit?
Acne tarda lijkt uiterlijk in alles op gewone acne. Er kan sprake zijn van puistjes op de gebruikelijke, voor acne-gevoelige huidgebieden: in het gelaat, de borst en op de rug. Ook mee-eters kunnen voorkomen. In de zeldzame gevallen dat er sprake is van verstoringen in de hormoonhuishouding bij vrouwen (zoals polycysteus ovarium syndroom) kunnen ook symptomen zoals toegenomen lichaamsbeharing, gestoorde menstruatiecyclus en stemverandering optreden. In die gevallen zal de dermatoloog de patiënt meestal doorverwijzen naar de endocrinoloog of gynaecoloog voor nader onderzoek.
Hoe wordt het behandeld?
De behandeling van acne tarda is gelijk aan die van acne vulgaris (gewone acne):
lokale behandeling
benzoylperoxide
tretinoïne-creme
adapaleen gel
resorcinol
erythromycine lotion en -crème
clindamycine lotion en -gel
systemische therapie
minocycline
doxycycline
tetracycline
erythromycine
isotretinoine (Roaccutane)
details over deze behandelingen zijn na te lezen op de informatiepagina over acne.
Wat zijn de vooruitzichten?
Net als de gewone ‘puberacne’ zal acne tarda uiteindelijk uitdoven. Helaas kan dit lang (vaak vele jaren) duren. Tot die tijd moet worden geprobeerd de acne zo goed mogelijk onder controle te krijgen met de verschillende behandelopties die hierboven genoemd zijn.
Het is belangrijk te beseffen dat alle geneesmiddelen die de arts kan voorschrijven alleen de symptomen onderdrukt en de acne dus niet echt geneest.
Zelfs het meest krachtige middel tegen acne, isotretinoine, heeft meestal maar een tijdelijk effect: tijdens de behandeling wordt de acne weliswaar meestal afdoende onderdrukt maar na het staken van de kuur komt de acne gewoonlijk weer terug. Dit in tegenstelling tot acne in de puberteit: bij puberteits-acne blijkt een kuur met isotretinoine in de regel wel afdoende om de acne te stoppen.
Na het stoppen van een bepaalde behandeling kan de acne tarda dus steeds weer opvlammen. Het streven moet dus zijn om, samen met uw arts, te zoeken naar een optimale – en tegelijkertijd zo veilig mogelijke – behandeling die gedurende langere tijd kan worden toegepast. In de praktijk blijkt dit vaak niet zo eenvoudig. In veel gevallen zullen meerdere combinaties van behandelingen moeten worden geprobeerd voordat deze optimale strategie gevonden is.
acne
rosacea
clownseczeem
folliculitis – overzicht
literatuur
Zeichner JA et al: Emerging Issues in Adult Female Acne. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Jan; 10(1): 37–46 (volledig artikel).