Allergie voor composieten
Wat zijn composieten en wat is sesquiterpeenlactone?
Composieten of samengesteldbloemigen vormen een grote plantenfamilie die als kenmerk hebben dat hun afzonderlijke bloemen zijn opgebouwd uit vele kleine bloemetjes. Deze planten bevatten sesquiterpeenlactonen. Deze sesquiterpeenlactonen komen van
nature in de planten voor.
Welke planten behoren tot de familie van de composieten?
Snijbloemen: o.a. chrysant, matricaria, margriet, kamille, aster, dahlia, guldenroede (solidago), duizendblad (achillea), boerenwormkruid en zonnebloem.
Onkruid: o.a. moederkruid, madeliefje en paardenbloemen. Het wieden van deze planten met de handen kan eczeem veroorzaken.
Groenten: sla, andijvie, witlof, schorseneren en artisjokken. Vooral bij het snijden van deze groentes ontstaat intensief contact met de sesquiterpeenlactonen daarin, zodat hierbij de grootste kans bestaat op het ontstaan of verergeren van eczeem (meestal handeczeem).
Hoe kan de allergische reactie op composieten eruit zien?
Allergisch contacteczeem bestaat uit rode, soms schilferende, jeukende plekken op plaatsen waar de huid in contact komt met de plant. Meestal zijn dat de handen en onderarmen. Eczeem kan ontstaan door direct huidcontact met planten die sesquiterpeenlactonen bevatten. De sesquiterpeenlactone kan zich echter ook door de lucht verspreiden. Wanneer het allergeen dan op de aan de lucht blootgestelde delen van de huid landt, kunnen de eczeemklachten ontstaan. Zo kan een allergie voor sesquiterpeenlactone ook klachten geven in, bijvoorbeeld, het gelaat.
Hoe kunnen allergische reacties door sesquiterpeenlactone worden voorkomen?
Het belangrijkste is het contact met composieten zoveel mogelijk te vermijden. Daarom kunt u beter alle leden uit deze plantenfamilie weren uit uw tuin en huiskamer. Populaire composietbloemigen zijn: chrysanten, margrieten, kamille, asters, korenbloemen, afrikaantjes, solidago, achillea, ageratum, zonnebloemen en zinnia’s.
Extra informatie
De laurier (Laurus nobilis) behoort niet tot de composietbloemigenen. Toch bevat deze plant (gebruikt als heg) en ook de gedroogde blaadjes ervan (gebruikt als keukenkruid) wel sesquiterpeenlactonen. Het contact met laurierstruiken kunt u dus ook beter vermijden.
Wanneer u groenten uit de composiet-familie als rauwkost eet, kunnen eczeemklachten rondom de mond ontstaan. Wanneer deze groenten eerst gekookt worden is het allergeen onschadelijk gemaakt!
gerelateerde onderwerpen
contactallergie
allergie
zonneallergie
plant & huid
literatuur
Paulsen E et al: Clinical patterns of Compositae dermatitis in Danish monosensitized patients. Contact Dermatitis. 2018 Mar;78(3):185-193