info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Ruwe plekken op de huid

ruwe plekken op de huid-overzicht


Wat zijn ruwe plekken op de huid?

Er zijn verschillende huidafwijkingen waarbij ruwe plekken kunnen ontstaan. Het ruwe wordt veroorzaakt doordat de huidcellen in de delende laag van de huid te snel delen. Deze versneld aangemaakte huidlaagjes stapelen zich op en blijven aan de huid vastzitten. Zo ontstaat het harde, ruwe laagje op de huid. Er zijn verschillende oorzaken voor het versneld aanmaken van huidlaagjes.

Het kan komen door ontsteking van de huid, zoals psoriasis. Door de ontsteking in de huid delen de huidcellen harder dan normaal en deze huidlaagjes blijven stevig aan elkaar kleven.
Wanneer huidcellen worden geïnfecteerd met een wrattenvirus gaan de cellen veel sneller delen dan normaal. De opeengestapelde hoorncellen vormen een eeltachtig zwellinkje: een wrat.
Door voortdurende wrijving over de huid of heel langdurig krabben op eenzelfde plekje kunnen de cellen door de wrijving geactiveerd worden om sneller te delen en wordt de huid dikker.
Jarenlange blootstelling aan de zon verandert het gedrag van de cellen in de delende laag van de huid. Door de zonschade gaan de cellen sneller delen en ontstaat een ruw, verhoornd plekje. Deze plekken kunnen goedaardig maar ook kwaadaardig (huidkanker) zijn.

In het volgende overzicht staan de meest voorkomende huidproblemen waarbij ruwe, harde plekken kunnen ontstaan. De lijst is niet volledig, maar de meest voorkomende problemen staan er in.


Psoriasis

ruwe plekken bij psoriasis

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid. Door de ontsteking ontstaat roodheid en bovendien een sterke schilfering. Typisch voor de schilfering bij psoriasis is dat deze schilferlagen heel vast aan de huid zitten. Wanneer ze er af worden gekrabt gaat de huid vaak een beetje bloeden. Meer over psoriasis…


Tylotisch eczeem

tylotisch eczeem handpalm ruwe plekken huid

De meeste vormen van eczeem veroorzaken kleine, dunne, vrij loszittende schilfertjes. Er zijn ook vormen die een ruw, vastzittend en soms rasperig laagje vormen. Een voorbeeld daarvan is tylotisch eczeem dat aan de handpalmen en voetzolen kan voorkomen. Ook hier is ontsteking van de huid de oorzaak van de verdikte eeltlaag. Meer over tylotisch eczeem…


Actinische keratosen

actinische keratose ruwe plekken

Actinische keratosen ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht. Het komt enorm veel voor: 30% van alle Nederlanders ontwikkelen vroeg of laat deze ruwe plekjes die worden beschouwd als voorlopers van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom). De meeste actinische keratosen veranderen gelukkig niet in plaveiselcelcarcinoom, maar waakzaamheid is geboden! Actinische keratosen worden vooral gezien in het gezicht, op de handen en hoog op de borst. Meer over actinische keratosen…


 

Plaveiselcelcarcinoom

plaveiselcelcarcinoom aan het oor

Het plaveiselcelcarcinoom is een van de meest voorkomende vormen van huidkanker en wordt veroorzaakt door een overdaad aan zonlicht in het verleden. Hoe lichter het huidtype is, hoe groter de kans op zonschade en ontwikkeling van plaveiselcelcarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom van de huid komt (net als actinische keratose) vooral voor op de meest aan zonlicht blootgestelde huid: in het gelaat, op de kale schedelhuid, de handruggen en de borst. Meer over plaveiselcelcarcinoom…


Verruca seborrhoïca (ouderdomswrat)

ouderdomswrat 2

ouderdomswrat

De ouderdomswrat komt ontzettend veel voor en is volledig onschuldig. Vermoed wordt dat vrijwel iedereen ouder dan 30 jaar wel ergens een verruca seborrhoica heeft. Het aantal wratten neemt toe met het ouder worden. Sommige mensen hebben héél veel ouderdomswratten. De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van erfelijke aanleg, blootstelling aan de zon en mogelijk een wrattenvirus. Ouderdomswratten kunnen huidkleurig tot bijna zwart zijn met alle tinten bruin daartussen. Meer over ouderdomswratten…


Wratten

wratten wrat HPV ruwe plek

Door infectie van de huidcellen met een wrattenvirus (HPV) gaan de huidcellen zich heel snel delen. Dit veroorzaakt een stug, hard laagje op de huid. Hoewel gewone wratten op alle delen van de huid kunnen voorkomen zien we ze vooral aan handen en voeten optreden. Meer over wratten…


Morbus Bowen

Morbus Bowen

Morbus Bowen is ook een voorloper van plaveiselcelcarcinoom. Het is weer iets verder richting een plaveiselcelcarcinoom opgeschoven dan een actinische keratose. Morbus Bowen kan op alle veel door de zon beschenen huiddelen optreden, maar wordt relatief vaker gezien op de handruggen, vingers en de voeten. Uiteraard is het belangrijk dat de Morbus Bowen adequaat behandeld wordt voordat hij kan ontaarden in een écht plaveiselcelcarcinoom. Meer over Morbus Bowen…


Neurodermitis

neurodermitis

Bij neurodermitis is er sprake van een verruwing van de huid door krabben. Het krabben wordt uitgelokt door jeukklachten die uiteindelijk door het krabben alleen maar verergeren. Door het voortdurend krabben wordt de celdeling gestimuleerd waardoor de huid verdikt. Typische plekken waar neurodermitis voorkomt zijn de onderbenen (meestal aan één kant) en de nek. Neurodermitis is volkomen goedaardig, maar natuurlijk erg hinderlijk vanwege de jeuk. Meer over neurodermitis…


Meer interessante overzichtsfolders

rode vlekken op de huid
schilferende plekken op de huid
puistjes in het gezicht

Schuiven naar boven