Allergie voor wolalcoholen
Wat zijn wolalcoholen?
Wolalcoholen komen voor in wolvet, een wasachtige substantie die door de talgklieren van schapen wordt uitgescheiden. Wolalcoholen staan ook bekend als lanoline of lanoline alcohol en de stof waaruit ze worden gewonnen heet wolvet. Wolvet is ook bekend onder de naam adeps lanae. Op verpakkingen van cosmetica staat, indien deze wolalcoholen bevatten, bij de samenstelling meestal de engelse term lanolin of lanolin alcohols.
In welke producten komt lanoline voor?
Wolvet of lanoline wordt verwerkt in vele cosmetica producten zoals crèmes, rouge, lippenstift en balsems, zeep, shampoo en doucheproducten.
Ook in geneesmiddelen zoals zalven, crèmes, zetpillen en dergelijke kunnen wolvetten verwerkt zijn. Verder komt wolvet nog voor in allerhande industriële en huishoudelijke producten zoals afwasmiddelen, boenwas, leerwas, autowas, schoensmeer en andere “wassen” die gebruikt worden om iets vettig te houden. Zo kan het bijvoorbeeld ook gebruikt worden als coating of beschermlaagje voor bedrading. Andere industriële toepassingen zijn het gebruik in snij- en boorvloeistof, sommige verven en drukinkten.
Hoe ziet allergisch contacteczeem tengevolge van lanoline er uit?
Wanneer de huid van mensen met een allergie voor wolalcoholen in contact komt met deze producten kan er een rode, schilferende en jeukende huidafwijking ontstaan. Soms komt er zelfs wondvocht vrij. Dit ontstaat in principe bij elk volgend contact met het allergeen.
Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Omdat lanoline in veel en uiteenlopende producten verwerkt wordt is het geen eenvoudige opgave om dit allergeen geheel te vermijden. Controleer de verpakkingen van uw cosmetica: deze mogen in de ingredientenlijst geen Lanolin of lanolin alcohol te vermelden. Licht ook de apotheek in dat u allergisch bent voor wolalcoholen omdat veel door de arts voorgeschreven zalven ook lanoline kunnen bevatten.
Zijn er andere stoffen die u moet mijden?
Omdat wolvet, waar wolalcoholen de belangrijkste allergenen in zijn, ook nog andere alcoholen bevat die een enkele keer contacteczeem veroorzaken, kan het zijn dat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat u ook deze stoffen moet mijden, bijvoorbeeld stearylalcohol, cetylalcohol of oleylalcohol.
Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Controleer altijd de ingredientenlijst op de verpakking van cosmetica en toiletartikelen. Licht de apotheek in over de allergie: deze kan er dan voor zorgen dat u alleen wolalcohol-vrije producten afgeleverd krijgt.
gerelateerde onderwerpen