info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Contactallergie voor chromaat

allergie voor chromaat leer cement

Wat is chromaat?

Chromaat is een zoutverbinding van het metaal chroom. Chroom zelf veroorzaakt geen huidproblemen.

In welke producten komt chromaat voor?

Chromaten komen overal voor: in aarde, in water, in planten, in het voedsel en in uw eigen lichaam. Minimale hoeveelheden, bijvoorbeeld in het voedsel, spelen geen rol bij chromaatallergie. Wanneer chromaat niet uit een voorwerp vrijkomt geeft het ook geen problemen. Pas wanneer chromaat door bijvoorbeeld zweten vrijkomt kan het problemen geven bij mensen die er allergisch voor zijn.

Cement
Een belangrijke bron van chromaatallergie is cement. Alleen in natte toestand zal cement eczeem veroorzaken bij hiervoor gevoelige mensen.

Leer
Leer is meestal met chromaat gelooid en bij contactallergie voor chromaat kan dit een allergie voor leren schoenen veroorzaken. Vaak hebben deze mensen alleen last van de schoenen in de zomer (zweten!). Echter ook het zitten op een leren bank of het dragen van leren kleding kan eczeem op de achterzijde van de bovenbenen veroorzaken bij mensen met een chromaatallergie.

allergie voor chromaat leer schoen
foto’s: contactallergisch eczeem waar de huid contact maakt met de schoen.

Talloze voorwerpen zijn verchroomd. Deze veroorzaken geen problemen. Verchroomde voorwerpen zoals de deurklink en kranen e.d. kunt u gerust vastpakken. Anders wordt het wanneer men in een galvaniseerbedrijf werkt, waar voorwerpen verchroomd worden. Behoorlijke hoeveelheden chromaat komen verder voor in luciferskoppen, as (van kolen, hout) en houtimpregneermiddelen.

In welke beroepen kan allergie voor chromaat een rol spelen?

* bouwnijverheid (chromaat in cement; stucadoorwerk)
* metaalverwerkende industrie (bij lassen kan chromaat vrij komen; in gebruikte koelvloeistofkan chromaat aanwezig zijn)
* verfindustrie (chromaat als antiroestmiddel in grondverf; chromaat in verfpigmenten:chroomgeel, chroomrood (oranje), chroomgroen)
* autospuiterij
* galvanische industrie (verchromen van voorwerpen)
* drukkerij (kleurendruk)
* grafische industrie (lithografie)
* fotografische laboratoria

Hoe ziet allergisch contacteczeem door chromaat er uit?

Bij het acute allergisch contacteczeem door chromaat worden roodheid, blaasjes en schilfers gezien op de plaats van het contact met chromaat. Dit kan bijvoorbeeld op de voetruggen het geval zijn, wanneer er een contactallergie voor chromaat in schoenleer bestaat.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Cementallergie
Handeczeem door cement is berucht om zijn hardnekkigheid. Handschoenen dragen is belangrijk maar helaas meestal niet afdoende om contacteczeem te voorkomen. Het is verstandig om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij handeczeem te nemen: handen goed invetten met vaseline en geen agressieve zepen gebruiken. Indien mogelijk is het beter metselen aan collega’s over te laten.

Leerallergie
Bij een contacteczeem door chromaat in het leer van uw schoenen kan uw huidarts een advies geven over chromaatvrij leren schoeisel. In een aantal gevallen is het niet meer dragen van het eczeemveroorzakende schoeisel, sokken dragen en het bestrijden van de transpiratie van de voeten afdoende. Vooral in de zomer kunt u beter niet met blote voeten in leren schoenen lopen, omdat door transpiratie chromaat vrijkomt uit het leer.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Chromaatallergie kan gepaard gaan met allergie voor andere metalen, zoals nikkel en kobalt.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Heel veel metalen voorwerpen zijn met chromaat verhard. Deze metalen voorwerpen geven geen problemen omdat chromaat er niet uit vrij komt. Leren voorwerpen die direct op de huid gedragen worden kunnen wel problemen geven, zoals leren horlogebandjes, leren riemen, leren kragen, leren schoenen en leren handschoenen. Vooral bij zweten kan het chromaat vrijkomen en een reactie veroorzaken.


gerelateerde onderwerpen

contactallergisch eczeem
allergie – algemeen
allergielijst

literatuur
Schmidt M et al: Immunology of metal allergies. J Dtsch Dermatol Ges. 2015 Jul;13(7):653-60.

Schuiven naar boven