info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Beestjes en de huid

Welke soorten beestjes geven in Nederland de meeste huidproblemen?

Vele dieren kunnen huidproblemen veroorzaken. De beestjes kunnen microscopisch klein zijn of makkelijk te zien zijn met het blote oog . Sommige vallen ons lastig omdat zij bloed zuigen (muggen bijvoorbeeld), anderen leven weer van onze huidcellen (schurftmijten). Sommige dieren, zoals de wesp en de pieterman, kunnen steken uit zelfverdediging.

Hieronder een selectie van ‘beestjes’ die huidklachten kunnen veroorzaken, verdeeld in categorieën:

> beestjes die wij met ons meedragen

> kruipende en springende beestjes 

> vliegende beestjes

> beestjes in zee


Beestjes in en op de huid die wij met ons meedragen:

Schurft

De schurftmijt is een parasiet die een sterk jeukende huidafwijking veroorzaakt. Deze kleine mijt heet Sarcoptes scabiei en leeft in het oppervlakkige deel van de huid en graaft daar kleine gangetjes. De jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen de mijt en haar eieren.
Lees meer…

Hoofdluis

hoofdluis

Hoofdluizen zijn krab-achtige parasieten die op de hoofdhuid kunnen voorkomen. Hoofdluizen komen vrij algemeen op scholen voor, zijn erg besmettelijk en kunnen soms zorgen voor echte epidemieën…
Lees meer…

Schaamluis

schaamluis

Een schaamluis is een kleine krabachtige parasiet die leeft tussen de haren in de schaamsstreek. Zij worden overgebracht door nauw lichaamscontact, vandaar dat schaamluis wordt soms gerekend onder de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).
Lees meer…

Demodex mijt

demodex mijt

Demodex mijten zijn buitengewoon klein en leven in de haarzakjes van de huid, met name in het gezicht. Iedereen heeft demodexmijten bij zich. Bij mensen die er gevoelig voor zijn kan de mijt onder andere rosacea veroorzaken.
Lees meer…

Wormpjes

wormpjes

Wormpjes (Enterobius vermicularis) kunnen leven in het menselijk darmkanaal. Ze zijn wit en bijna 1 cm lang. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van een besmetting met wormpjes. Een worminfectie geeft vooral jeuk rond de anus.
Lees meer…

Kruipworm

kruipword creeping eruption

De soort die de meeste infecties veroorzaakt is Ancylostoma braziliensis die normaal gesproken als parasiet leeft in de darmen van de hond. De larven kunnen de huid van de mens binnendringen en gangetjes graven. Deze parasiet komt niet in Nederand voor maar wordt vrij vaak meegenomen van tropische vakanties, vandaar dat hij in dit lijstje staat.
Lees meer…


Kruipende en springende beestjes 

Teken

teek tekenbeet

Een teek is een geleedpotige parasiet die de mens (en dier) bijt om zich vol te zuigen met bloed. Tijdens dit proces kan, wanneer de teek daarmee geïnfecteerd is, de bacterie Borrelia burgdorferi worden overgebracht naar de mens. Borrelia burgdorferi is de verwekker van de ziekte van Lyme en de ziekte van Buchwald. Ook andere ziekten kunnen door de teek worden overgebracht.
Lees meer…

Bedwantsen

bedwants

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van 5 tot 6 mm groot. De laatste 10 jaar is de bedwants echter bezig met een schijnbaar onstuitbare opmars.
Zij zijn vooral te vinden in slaapkamers…
Lees meer…

Vlooien

vlo vlooien

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die leven op het bloed van hun gastheer. Er zijn duizenden soorten vlooien waarvan voor de mens een drie-tal van belang is. De vlo die in Nederland de meeste overlast bij mensen veroorzaakt in de kattenvlo.
Lees meer…

Eikenprocessierups

eikenprocessierups huid jeuk

De eikenprocessierups geeft in juni en juli overlast. De rups verspreidt miniscule brandharen die (onder andere) ernstige jeukklachten kan veroorzaken.
Lees meer…

Hooimijt

hooimijt

De hooimijt (Pyemotes tritici) is een mijt die voorkomt in hooi, stro, riet en ander gedroogd plantaardig materiaal waar hij leeft op insecten die hierin voorkomen. Bij gebrek aan geschikte prooidieren kunnen de (extreem kleine) mijten ook mensen bijten.
Lees meer…


Vliegende beestjes

Muggen

muggenbeet

De mug zorgt voor veel overlast in de zomer en vroege herfst. Overigens is het merendeel van de ruim 20 soorten muggen niet stekend. Van de steekmuggen is het alleen het vrouwtje dat bloed zuigt en zodoende overlast veroorzaakt.
Lees meer…

Dazen (steekvliegen)

dazenbeet horzel daas

In Nederland komen verschillende soorten steekvliegen (of dazen) voor. Ongeveer 10 verschillende soorten zijn berucht om hun agressieve bijtgedrag. Veel wandelingen in bos en veld worden in de zomer ernstig verstoord door aanvallende dazen.
Lees meer…

Wespen

wesp

In Nederland komen verschillende soorten wespen voor. De belangrijkste stekende soort is de overbekende gewone wesp die in de zomermaanden op zoetigheid afkomt. Een andere beruchte soort wesp is de hoornaar.
Lees meer…


Beestjes in zee

Kwallen

kwallen kwal huid jeuk galbulten

Veel kwallensoorten zijn in staat om pijnlijke steken uit te delen wanneer zij in contact komen met mensen. Meestal veroorzaken deze pijnlijke of jeukende rode plekken ter plekke van het contact met de kwal.
Lees meer…

Pietermannen

pieterman vis

De Pieterman is een vis die je ook in Nederland kan tegenkomen bij het lopen in de branding. De vis is iets onder het zand verstopt en zijn giftige stekels steken omhoog. Als je op zo’n visje stapt dringt het gif in je voet.
Lees meer…

Schuiven naar boven