Blefaritis
Wat is blefaritis?
Blefaritis (in de oude literatuur: blepharitis) is een ontsteking van de ooglidrand. Er is sprake van een ontsteking van de haarzakjes, talgkliertjes of de huid van de ooglidrand en deze ontsteking heeft de neiging lang aan te houden. Blefaritis kan leiden tot irritatie van de ogen zelf.
Wat zijn de klachten?
Er is meestal sprake van jeuk en irritatie van de oogleden. Door irritate van de ontstoken ooglidranden (bijvoorbeeld door de schilfers die op het oog terechtkomen) kunnen ook branderige of tranende ogen ontstaan.
Talgkliertjes hebben een belangrijke functie bij het in stand houden van de beschermende traanfilm. Wanneer door de ontsteking de talgkliertjes niet goed functioneren is de traanfilm niet optimaal: hierdoor kunnen onder meer een zandkorrel gevoel ontstaan. Ook kunnen vermoeide ogen optreden alsmede lichtschuwheid.
De klachten van jeuk en branderigheid zijn meestal het ergst in de ochtenduren, de droge ogen ontstaan meestal later op de dag.
Welke typen blefaritis zijn er?
Ooglidrandontsteking wordt verdeeld in 2 hoofdvormen: klachten aan de voorzijde van de ooglidrand (anterieure blefaritis) en klachten aan de achterzijde van de ooglidrand (posterieure blefaritis).
Anterieure blefaritis kan worden veroorzaakt door
– overmatige talgproductie (de overmatige talg wordt zuur en zorgt voor irritatie van de ooglidrand)
– infectie met de staphylococcen bacterie
– infectie met de gisten (seborrhoisch eczeem)
– atopisch (constitutioneel) eczeem
– contactallergisch eczeem
Posterieure blefaritis ontstaat wanneer de talgkliertjes die uitmonden aan de achterzijde van de ooglidrand (de kliertjes van Meibom) niet goed functioneren. Er kan sprake zijn van
– te weinig talgklierproductie
– te veel talgklierproductie
– bijkomende bacteriele infectie
– een deel van de mensen met posterieure blefaritis is ook bekend met acne rosacea.
Hoe wordt blefaritis behandeld?
Reinigen
Korstjes en schilfers vormen een bron van bacterien en kunnen bovendien verzuren. Op deze manier blijft de blefaritis in stand. Het verwijderen van deze schilfers is dus van groot belang. Het schoonmaken kan gebeuren met een wattenstokje met schoon water. Bij hardnekkige korstjes kan eventueel water worden gebruikt waarin een kleine hoeveelheid niet-prikkende babyshampoo in opgelost is (enkele druppels in een waterglas met lauw-warm water). Met wattenstokjes en deze oplossing kunnen korstjes worden losgewreven. Naspoelen kan met schoon lauw-warm water gebeuren. Er zijn ook kant-en-klare producten in de handel om de ogen schoon te maken.
Antibiotica
Wanneer er sprake is van een bacteriele infectie dient na de reiniging van de oogleden ook een antibioticum oogzalf te worden aangebracht. Deze kan door Uw arts worden voorgeschreven. In heel hardnekkige gevallen kan (vooral bij posterieure blefaritis) een tablettenkuur met antibiotica nodig zijn.
Kunsttranen
Blefaritis en droge ogen gaanvaak samen en versterken elkaar. Het is mogelijk de droge ogen te behandelen met kunsttranen. Om de ogen ‘vochtig’ te houden kan eventueel ook speciale gel of zalf worden toegepast.
gerelateerde onderwerpen
rosacea
rosacea van het oog
demodex
strontje (hordeolum externum)
wimpers en hun problemen
seborrhoisch eczeem
eczeem rond de ogen
droge ogen
mascara
Literatuur
Duncan K et al: Medical management of blepharitis. Curr Opin Ophthalmol. 2015 Jul;26(4):289-94