Coagulatie
Wat is coaguleren?
Coagulatie is een techniek waarbij huidweefsel (een goedaardige, bolvormige moedervlek) wordt weggebrand.
Hoe wordt coagulatie uitgevoerd?
Wanneer door de arts is vastgesteld dat de huidafwijking geschikt is om met coagulatie te verwijderen wordt de te behandelen plek (stel een bolvormige -dermale- moedervlek) ontsmet met bijvoorbeeld chloorhexidine oplossing. Vervolgens wordt de plek verdoofd met een injectie. Het lichaam wordt geaard met een plaat of pleister op de huid (in verband met de electrische geleiding). Vervolgens wordt met een staafje dat verbonden is met het coagulatieapparaat de moedervlek weggebrand. Het moedervlekweefsel ‘verdampt’ en er blijft een brandwondje over. Dit geneest ook als zodanig. In het gelaat geneest dit meestal binnen 10 dagen volledig, op andere plekken van de huid kan het wel tot 3 weken duren.coagulatie van een moedervlek.
Hoe moet de huid verzorgd worden ná de ingreep?
Het is verstandig de wondjes na de ingreep minstens 5 dagen droog te houden. Hoe droger de plekjes blijven hoe mooier ze genezen. In sommige omstandigheden is het verstandig de behandelde plek de eerste dagen na de ingreep te behandelen met een antibioticum zalf om infectie te voorkomen. Het is verstandig om de behandelde plek gedurende tenminste 6 weken niet bloot te stellen aan fel zonlicht in verband met de kans op pigmentatieafwijkingen.
Hoe is het cosmetisch resultaat?
Het cosmetisch resultaat is afhankelijk van een aantal factoren:
de lokatie: coagulatiewondjes genezen in het gezicht vaak fraaier en minder opvallend dan elders op het lichaam.
de grootte van de behandelde plek: hoe groter het te behandelen gebied is, hoe groter en opvallender het uiteindelijke litteken zal zijn.
de verzorging van de huid na de ingreep: het nat laten worden van het verse wondje, wondinfectie en blootstelling aan de zon kunnen het cosmetisch eindresultaat nadelig beïnvloeden.
Wat zijn de verwachtingen voor de langere termijn?
Een nadeel van de behandeling is dat niet met zekerheid al het afwijkende weefsel wordt vernietigd. Bij dermale moedervlekken komt het nogal eens voor dat ‘nestjes’ met moedervlekcellen iets dieper in de huid achterblijven. Deze klompjes met cellen zijn aanvankelijk niet gepigmenteerd, maar onder invloed van zonlicht kan er alsnog pigment worden aangemaakt. Dit verklaart waarom soms na verloop van tijd op plekken waar ogenschijnlijk een moedervlek volledig was weggehaald met coagulatie er toch weer een donkere verkleuring optreedt.
Voordelen en nadelen…
Het voordeel van coagulatie is dat alléén het afwijkende huidweefsel dat verwijderd moet worden verdwijnt. Bij een klassieke ellips-excisie wordt ook noodgedwongen gezonde huid verwijderd om het operatiewondje weer netjes te kunnen sluiten met hechtingen.
Het belangrijkste nadeel is dat het weefsel ‘verdampt’en dus niet meer door de patholoog kan worden onderzocht. Uw arts moet daarom zeker zijn dat het gaat om een goedaardige huidafwijking!
Uw arts kan u het beste voorlichten over de meest optimale verwijdertechniek voor specifieke huidafwijkingen.
gerelateerde onderwerpen
fibroom
excisie
cryotherapie (wegvriezen)
xanthelasma palpebrarum (boterbril)