Deodorant
Wat is deodorant?
Deodorant is een product dat is ontwikkeld om de hinderlijke geur van zweetlucht in de oksels tegen te gaan. Veel deodorantia die in de handel zijn bevatten ook een antitranspirant. Een antitranspirant remt ook het zweten zelf.
Hoe ontstaat zweetgeur?
Zweetklieren vinden wij overal in de huid. Deze gewone (eccriene) zweetklieren spelen een belangrijke rol in het reguleren van de temperatuur van het lichaam. Het zweet dat deze eccriene zweetklieren produceren is zo goed als geurloos. Dit geldt niet voor zweet uit de apocriene klieren in de oksel: dit zweet heeft al een vrij sterke geur van zichzelf welke nog versterkt wordt door bacteriën die in de oksel producten maken (zoals boterzuur en capronzuur) die nog een veel sterker geur veroorzaken.
Hoe stopt een antitranspirant in deodorant het zweten?
Het bestanddeel in deodorant dat het zweten tegengaat is aluminium chloride, aluminium chlorohydraat of aluminium zirconium. Deze aluminiumzouten zijn vloeibaar in de relatief zure deodorant. Wanneer de deodorant is aangebracht op de huid en in contact komt met het zweet klonteren de aluminiumzouten samen tot een soort plugjes. Deze plugjes blokkeren de zweetkanaaltjes in de huid waardoor minder zweet de oppervlakte van de huid bereikt.
Hoe wordt het toegepast?
Deodorant wordt vooral verkocht als spuitvloeistof en als rollers. Het is belangrijk om de deodorant op een droge, schone huid aan te brengen voor het optimale effect. Let er op dat de deodorant niet op slijmvliezen terecht komt (ogen, mond etc.) Volg verder de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het door u gekochte product.
Allergie en alternatieven
Soms kan een allergische huidreactie ontstaan bij gebruik van deodorant. Dit kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld een geurstof of conserveermiddel in de deodorant. Allergietesten, uitgevoerd door de dermatoloog, kunnen uitwijzen welk bestanddeel de allergie veroorzaakt.
Wanneer een gewoon deodorant onvoldoende helpt om het zweten te voorkomen is het nog mogelijk om anti-zweet middelen op artsenrecept te krijgen. Deze bevatten ook aluminiumzouten, maar in hogere concentraties dan in commercieel verkrijgbare deodoranten. Wanneer ook deze onvoldoende helpen is behandeling met botuline-toxine (zoals Botox) te overwegen.
gerelateerde onderwerpen
zweten
botox behandeling van overmatig zweten
onaangename lichaamsgeur (bromhidrose)
iontoforese tegen zweten
zweetvoeten
miliaria (zweetpuistjes)
Literatuur
Callewaert C et al: Deodorants and antiperspirants affect the axillary bacterial community. Arch Dermatol Res. 2014 Oct;306(8):701-10