Ecthyma
Wat is ecthyma?
Ecthyma is een plaatselijke bacteriële infectie van de huid die wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriën die ook verantwoordelijk zijn voor krentenbaard (impetigo).
Er bestaat ook een variant van ecthyma die veroorzaakt wordt door de pseudomonas bacterie (Pseudomonas aeruginosa). Deze vorm wordt ook wel pseudomonas gangrenosum genoemd en komt vrijwel alleen voor bij mensen met een sterk verlaagde immuniteit.
Hoe ziet het eruit?
Ecthyma begint als een rode, nattende plek waarin een blaarachtige afwijking in kan ontstaan. De kleur kan diep paars worden. Vaak droogt de blaar in tot een dikke korst. Bij verwijdering van de korst blijkt er vaak een vrij diepe wond onder te zitten die gevuld is met pus.
Hoe wordt het veroorzaakt?
Ecthyma wordt veroorzaakt door bacteriën uit de streptokokken en stafylokokken familie. In de meeste gevallen wordt een streptokok aangetroffen en bij ca. 85% tevens een stafylokok.
Veel zeldzamer worden de op ecthyma lijkende huidafwijkingen veroorzaakt door de Pseudomonas aeruginosa bacterie (ecthyma gangrenosum).
Wie krijgt het?
Ecthyma kan op alle leeftijden voorkomen maar wordt relatief vaak bij kinderen en jongvolwassenen gezien. De voorkeursplek voor ecthyma zijn de onderbenen. Het voorkomen van kleine beschadigingen van de huid (insectenbeten, krabplekken) verhoogt het risico op het ontstaan van ecthyma aanzienlijk. Ook mensen met een verminderde weerstand hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ecthyma.
Hoe wordt het behandeld?
Wanneer een korst op de ecthyma aanwezig is dient deze eerst verwijderd te worden. Kleine ecthyma’s kunnen soms met regelmatig verzorgen met betadine zalf of met plaatselijk aanbrengen van antibioticumzalf (fusidinezuur, Bactroban) worden genezen. Bij meer uitgebreide plekken is een orale kuur met antibiotica wel aangewezen.
Na de genezing is het wassen van de huid met desinfecterende zeep nuttig om nieuwe infecties te voorkomen.
Gerelateerde onderwerpen
Literatuur
Martinez-Longoria CA et al: Ecthyma gangrenosum: a report of eight cases. An Bras Dermatol. 2017 Sep-Oct;92(5):698-700.