info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Erythrasma

 erythrasma lieskring

Wat is erythrasma?

Erythrasma (lieskring) is een vrij algemeen voorkomende huidafwijking van de huid in de plooien (liezen, oksels). De aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Door de infectie ontstaat een roze tot bruine verkleuring van de huid met een scherpe afgrenzing. De plekken wordt geleidelijk aan steeds groter. In veel gevallen is er ook sprake van een schimmel- of gistinfectie bovenop de bacteriële infectie: de bacterie is dan in feite de wegbereider voor de schimmel.

erythrasma lieskring
foto: een grillig begrensde rood-bruine vlek langzaam uitbreidend vanuit de lies.

Wie krijgt erythrasma?

De infectie met Corynebacterium minutissimum wordt in onze streken vooral gezien bij mensen met overgewicht en bij diabetici. In (sub-)tropische klimaten komt de aandoening nog algemener onder de bevolking voor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts weinig moeite hebben de diagnose ‘op het oog’ te stellen. Eventueel kan een Woods-lamp gebruikt worden: de erythrasma fluoresceert dan rood.

Hoe wordt het behandeld?

De infectie is te bestrijden met lokaal toe te passen antiseptica of antibiotica. Deze kunnen als crème of lotion worden aangebracht. Soms zal het ook nodig zijn ‘co-infecties’ met schimmels of gisten ook gericht aan te pakken. Na de behandeling blijven soms gedurende langere tijd lichtbruine huidverkleuringen bestaan.

Erythrasma kan weer vrij makkelijk terugkomen. In dat geval kunnen voorzorgsmaatregelen nodig zijn zoals het dragen van luchtig, katoenen ondergoed en overhemden of -in voorkomende gevallen- gewichtsvermindering.


gerelateerde onderwerpen

intertrigo
smetweb

Literatuur
Avci O et al: A comparison between the effectiveness of erythromycin, single-dose clarithromycin and topical fusidic acid in the treatment of erythrasma. J Dermatolog Treat. 2013 Feb;24(1):70-4
Greywal T et al: Erythrasma: A report of nine men successfully managed with mupirocin 2% ointment monotherapy. Dermatol Online J. 2017 May 15;23(5)

Schuiven naar boven