Folliculitis decalvans
Wat is folliculitis decalvans?
Folliculitis decalvans is een vrij zeldzame vorm van ontsteking van de hoofdhuid die uiteindelijk leidt tot permanent haarverlies.
Hoe ziet het eruit?
Hoewel elk behaard deel van het lichaam kan worden aangedaan is folliculitis decalvans toch vooral een aandoening van de behaarde hoofdhuid.. Er is meestal sprake van één of meerdere ovale tot ronde plekken met dunnere haarimplant en ontstekingen van de hoofdhuid.
In de meeste gevallen zijn ook kleine puistjes (pusteltjes) zichtbaar. Heel kenmerkend voor folliculitis decalvans is het fenomeen dat meerdere haren uit één haarzakje lijken te groeien. Uiteindelijk zal ten gevolge van de ontsteking verlittekening van de haarzakjes optreden waardoor permanent haarverlies ontstaat.
Wie krijgt het?
Folliculitis decalvans wordt vrijwel uitsluitend bij volwassenen gezien.
Hoe wordt het veroorzaakt?
De oorzaak van folliculitis decalvans is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een autoimmuun aandoeningen waarbij het afweersysteem van het lichaam een ontsteking veroorzaakt van de haarzakjes.
Hoewel een enkele keer een bacterie kan worden aangetoond in de pusteltjes wordt vermoed dat bacterieën bij folliculitis een ondergeschikte rol hebben.
Hoe wordt het behandeld?
Bij folliculitis decalvans kunnen verschillende geneesmiddelen worden voorgeschreven. Antibiotica uit de groep van de tetracyclinen (tetracycline, minocycline, doxycycline) zijn meestal de eerste keus bij de behandeling van deze aandoening. Soms wordt de behandeling aangevuld met lokale corticosteroïden.
Wanneer de antibiotica onvoldoende effect sorteren is eventueel een behandeling met isotretinoïne mogelijk. De geneesmiddelen onderdrukken de aandoening maar genezen deze niet. Na het stoppen van de medicatie kan de aandoening weer opvlammen.
gerelateerde onderwerpen
alopecia androgenetica
alopecia areata
folliculitis
folliculitis keloidalis
haaruitval
Literatuur
Bunagan MJ et al: Retrospective Review of Folliculitis Decalvans in 23 Patients with Course and Treatment Analysis of Long-standing Cases. J Cutan Med Surg. 2015 Jan-Feb;19(1):45-9.