Ziekte van Grover
Wat is de ziekte van Grover ?
De ziekte van Grover (transiente acantholytische dermatose) is een vrij algemene huidafwijking die zeer sterk jeukt. De huidafwijkingen blijven weken tot maanden bestaan en verdwijnen dan meestal weer vanzelf.
Hoe ontstaat het?
Hoe de ziekte van Grover precies ontstaat is niet bekend. Blootstelling aan ultraviolet licht, sterke zweetneiging, geneesmiddelgebruik en droge huid zouden de aandoening kunnen uitlokken.
Wie krijgt het?
Vooral mannen van Noord-West Europese origine van 40 jaar en ouder lopen risico om de ziekte van Grover te krijgen. De aandoening zou in het najaar en de winter vaker voorkomen.
Hoe ziet het eruit?
Bij de ziekte van Grover ontstaan kleine rode bobbeltjes (papeltjes) die intens jeuken. De plekjes zijn enkele millimeters groot en soms met een korstje bedekt. Ze zijn vooral aanwezig op de borst en de rug.
Hoe wordt het behandeld?
De ziekte van Grover is niet makkelijk te behandelen: de jeuk is moeilijk te bedwingen, ook niet met geneesmiddelen die andere jeukende ontstekingsziekten van de huid meestal wél goed kunnen bestrijden. Corticosteroïd in koelzalf kan de klachten soms wel iets verlichten. Ook calcipotriolzalf en antihistaminica worden wel toegepast.
Belangrijk is om factoren die de klachten kunnen verergeren zoveel mogelijk te vermijden. Beperk daarom de blootstelling aan ultraviolet licht, uitdroging van de huid, zweten en wrijving van de huid met ruwe kleding of beddengoed.
Uiteindelijk zal de ziekte van Grover na weken tot (vele) maanden weer verdwijnen.
Wat lijkt op de ziekte van Grover maar ís het niet?
miliaria
miliaria zijn kleine jeukende blaasjes, met helder vocht gevuld. Bij Grover zijn niet alle afwijkingen blaasjes.
folliculitis
bij folliculitis zijn er kleine puistjes gelegen bij de haarzakjes. Bij Grover staan puistjes niet op de voorgrond.
schurft
ook schurft jeukt intens. Schurft is echter vooral (maar niet uitsluitend) te vinden in de plooien, Grover juist niet.
gerelateerde onderwerpen
literatuur
Weaver J et al: Grover disease (transient acantholytic dermatosis). Arch Pathol Lab Med. 2009 Sep;133(9):1490-4.