Kloofjestong
Wat is een kloofjestong?
Een kloofjestong (scrotale tong, lingua plicata, fissured tongue) is een vrij veelvoorkomende, goedaardige afwijking van het tongoppervlak.
Hoe ziet het eruit?
Er zijn een of meerdere groeven in de lengte van de tong zichtbaar. De groeven kunnen oppervlakkig gelegen, maar ook vrij diep zijn. Soms zijn de kloven zo lang en diep dat het kan lijken of de tong in tweeën gesplitst is. De klachten vallen over het algemeen mee.
Hoe ontstaat het?
De oorzaak van een kloofjestong is onbekend. Het komt relatief vaker voor bij mensen met psoriasis. Ook bij mensen met het syndroom van Down en het zeldzame cheilitis granulomatosa (Miescher-Melkersson-Rosenthal Syndroom) komt de aandoening vaker voor. Ook kan de kloofjestong gecombineerd gezien worden met de zgn. landkaarttong (lingua geographica).
Hoe wordt het behandeld?
Er is geen behandeling voor kloofjestong. Wel is het belangrijk dat het tongoppervlak goed schoon wordt gehouden. In diepe groeven kunnen soms etensresten achterblijven. Door de tong goed te poetsen met een tandenborstel kunnen deze worden verwijderd.
gerelateerde onderwerpen
de huid
landkaarttong
Literatuur
Sudarshan R et al: Newer Classification System for Fissured Tongue: An Epidemiological Approach. J Trop Med. 2015; 2015: 262079.