info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Krentenbaard

krentenbaard impetigo

Wat is impetigo ?

Impetigo (krentenbaard) is een veel voorkomende, besmettelijke huidinfectie. De verantwoordelijke bacterie is de streptococ of de staphylococ. De aandoening komt vooral bij kinderen voor en kan tot kleine epidemieën leiden op scholen en sportverenigingen.

Waardoor wordt krentenbaard veroorzaakt?

De verwekkers van impetigo zijn staphylococcen en streptococcen, beide algemeen voorkomende bacteriën. In Nederland en België worden de meeste infecties veroorzaakt door de staphylococ. De infectie wordt vergemakkelijkt wanneer de huid beschadigd door bijvoorbeeld insectenbeten of schaafwondjes. Zodra de bacterie zich eenmaal in de huid genesteld heeft kan zij zich snel vermenigvuldigen en kan de impetigo zich uitbreiden over grote delen van de huid.

Hoe ziet impetigo eruit?

Er zijn twee vormen van impetigo te onderscheiden:

Gewone impetigo (impetigo vulgaris)
Deze vorm zorgt voor licht jeukende plekken met rood-gele korstjes. Gewone impetigo wordt vooral gezien rond de mond en aan de handen.

krentenbaard impetigo
foto: dit is een detail van een typische impetigoplek (hier in de oksel): de plek is rood en de iets opgekrulde huidrand is iets gelig door opgedroogd wondvocht.

Blaarvormende impetigo (impetigo bullosa)
Meestal begint impetigo bullosa met een rode, jeukende plek, die vervolgens overgaat in een blaar die gevuld is met troebel vocht. De blaren gaan makkelijk stuk en drogen vervolgens in. Korstige rode plekken blijven over die na verloop van tijd verdwijnen. Na het ontstaan van de eerste afwijkingen kan een vrij snelle uitbreiding plaatsvinden. Blaarvormende impetigo kan op alle delen van de huid voorkomen en is iets zeldzamer dan de gewone impetigo.

krentenbaard
foto’s: de foto links verklaart de term krentenbaard: bij kinderen ontstaan de afwijkingen vaak in het gebied rond de mond. Op de foto rechts de blaarvormende variant van impetigo.

Hoe is het beloop?

Impetigo kán vanzelf genezen, maar wanneer geen behandeling wordt gegeven kunnen de plekken lange tijd (tot maanden) blijven bestaan en de huidafwijking is ook heel besmettelijk voor anderen. Behandeling ligt daarom wel voor de hand.
Complicaties komen gelukkig niet veel voor.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer de impetigo beperkt blijft bij enkele plekjes kan volstaan worden met een lokale behandeling met een lokaal antibioticum zoals fusidine crème of mupirocine zalf. Bij meer uitgebreide vormen van impetigo wordt meestal een kuurtje met antibiotica gegeven. De arts kan eventueel ook een kweek afnemen van de geïnfecteerde huid om te onderzoeken wat de verwekker van de impetigo is, en voor welke antibiotica de bacterie eventueel ongevoelig is. Met de juiste behandeling geneest impetigo snel en restloos.


Aan krentenbaard gerelateerde onderwerpen

eczeem bij kinderen
fusidinezuur creme


 

Schuiven naar boven