Likdoorn
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn is een (meestal pijnlijke) eeltverdikking aan de voet. Likdoorns komen enorm veel voor en vormen voor veel mensen een dagelijkse kwelling. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt. Likdoorns worden ook wel eksteroog of clavus genoemd.
Inhoud:
de behandeling van de likdoorn
Hoe ontstaat een likdoorn?
De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig.
De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet, teengewrichten) als op de strekzijde van de voet gelokaliseerd zijn (teengewrichten). Ook kunnen likdoorns aan de zijkanten van de tenen worden gevonden wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar aangedrukt worden.
Hoe wordt een likdoorn behandeld?
De likdoorns kan worden verwijderd door het hoornmateriaal waaruit de likdoorn is opgebouwd op te weken met een salicylzuur-houdende zalf of pleister. Deze pleisters zijn bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. Vervolgens kan de likdoorn worden afgeschaafd met een mesje of met een speciaal scherp lepeltje worden uitgelepeld.
Bij pijnlijke likdoorn kan de dermatoloog onder plaatselijke verdoving de centrale hoornpunt verwijderen door middel van een rond mesje.
Wat zijn de vooruitzichten?
Wanneer de druk op de huid blijft bestaan zal de likdoorn weer snel op dezelfde plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden opgeheven. Soms is een eenvoudige aanpassing van het schoeisel (bijvoorbeeld met een steunzooltje) voldoende. In zeer hardnekkige gevallen is een behandeling door de orthopedisch chirurg aangewezen.
bunion (rode knobbel aan de voet)
eelt
wrat
Literatuur
Farndon L et al: A survey to investigate the association of pain, foot disability and quality of life with corns. J Foot Ankle Res. 2015 Dec 8;8:70 (volledig artikel)