info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Morbihan ziekte

morbihan rosacea

Wat is de ziekte van Morbihan?

De ziekte van Morbihan (faciaal lymfoedeem) is een aandoening die zeer nauw verwant is aan rosacea. De aandoening is betrekkelijk zeldzaam en uit zich door roodheid en zwelling in (vooral) de bovenste helft van het aangezicht. Er kan ook zwelling optreden van de oogleden. In feite is er sprake van een vorm van lymfoedeem in het gelaat.
De aandoening gaat in veel gevallen gepaard met puistjes en komt vrijwel uitsluitend bij volwassenen voor. In ernstige gevallen kan het oedeem zo fors zijn dat het (behalve cosmetische bezwaren) ook het zicht van de patiënt kan belemmeren als gevolg van de zwelling van de oogleden.

Morbihan Ziekte puistjes roodheid gezicht
foto: flinke roodheid en zwelling van de wangen zijn onderdeel van de ziekte van Morbihan.

Hoe ontstaat het?

Over de oorzaken van de ziekte van Morbihan bestaat nog veel onduidelijkheid. Men vermoedt dat de zwelling van de gelaatshuid ontstaat omdat er sprake is van een afvoerbelemmering van de lymfevaten die weer het gevolg is van de hardnekkige ontstekingsreactie van de huid bij rosacea.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling is gericht op het tot staan brengen van de ontstekingsreactie in het gelaat. Meestal wordt gekozen voor een behandelplan dat vergelijkbaar is met dat voor ‘gewone’ rosacea. Behandeling met antibiotica uit de tetracyclinegroep (bv. doxycycline en minocycline) en isotretinoïne horen tot de mogelijkheden. Ook manuele lymfrainage kan overwogen worden.

literatuur
Cabral F et al: Morbihan disease: a therapeutic challenge. An Bras Dermatol. 2017 Nov-Dec;92(6):847-850.

gerelateerde onderwerpen

rosacea
couperose

Schuiven naar boven