info van de dermatoloog

huidinfo.nl - kennis van de huid

Navelgranuloom

navelgranuloom

Wat is een navelgranuloom?

Een navelgranuloom is een rode zwelling die ontstaat op het stompje van de navel dat overblijft als de afgeknipte navelstreng is ingedroogd. Het is roze-rood van kleur, glanst en er zit geen gewone huid overheen. Ongeveer 1 op de 500 baby’s ontwikkelt een navelgranuloom.

Normaal verloop van de navelontwikkeling
De navelstreng verbindt de baby met de placenta van de moeder. Hij voorziet de ongeboren baby van zuurstof en voedingsstoffen. Zodra de baby geboren is verliest de navelstreng zijn functie. Direct na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgesneden. Het afgeklemde stompje droogt op en valt uiteindelijk af. Het laat dan een verzonken, knoopvormig stukje huid na: de navel.

navelgranuloom

Hoe ontstaat het navelgranuloom?
Granulomen zijn bloedvat-rijke aangroeisels aan de huid. Ze kunnen ontstaan ter plekke van huidbeschadigingen en ontstekingen. Een vrij veel voorkomend granuloom is het pyogeen granuloom dat vooral (maar niet uitsluitend) op de kinderleeftijd wordt gezien. Bovenop deze wildgroei van vaatrijk bindweefsel kan geen normale huid aangelegd worden. Het navelgranuloom ontstaat op een stukje van de navelstomp dat niet goed indroogt.

Hoe wordt het behandeld?
Het navelgranuloom kan worden aangestipt met zilvernitraat. Het zilvernitraat, dat met een klein stokje of stiftje wordt aangebracht, etst het overtollig weefsel dicht. In de regel moet de behandeling wel enkele keren herhaald worden.

Als de behandeling niet helpt…
In zeldzame gevallen blijkt een niet genezende, rode nattende zwelling bij de navel niet te berusten op een navelgranuloom maar op een anatomische afwijking waarbij er een verbinding aanwezig kan zijn met de darm of de blaas. Het advies is dan ook om elke pasgeborene met een aanhoudende nattende navel waarbij aanstippen van zilvernitraat geen effect heeft (of waardoorheen urine of ontlasting naar buiten komt) te verwijzen naar een kinderuroloog of kinderchirurg. Bij twijfel is het maken van een echo het eerste aanvullende onderzoek dat wordt uitgevoerd.


gerelateerde onderwerpen

pyogeen granuloom

Literatuur
BPJ van Bezooijen et al: De nattende navel: misschien geen navelgranuloom? Ned Tijdschr Geneeskd 2002 20 juli: 146(29)


 

Schuiven naar boven