Pilomatrixoom
Wat is het?
Een pilomatrixoom is een vrij zeldzaam, goedaardig huidtumortje dat uitgaat van bepaalde cellen uit het haarzakje. Kenmerkend voor een pilomatrixoom is de kalkophoping die in het tumortje aanwezig is.
Synoniemen: calcificerend epithelioom van Malherbe, pilomatrixoma, pilomatricoma.
Wie krijgt het?
Hoewel een pilomatrixoom op elke leeftijd kan ontstaan is het een aandoening die vooral bij kinderen en jong-volwassenen optreedt.
Hoe ziet het eruit?
Een pilomatrixoom wordt vooral gezien in het gelaat of de nek maar kan in principe overal op de huid optreden waar ook haargroei voorkomt. De kleur is meestal huidkleurig tot diep-roze en kan bovendien iets geel doorschemeren. Om die reden wordt een pilomatrixoom vaak in eerste instantie aangezien voor een talgkliercyste (die natuurlijk veel algemener voorkomt). De kalkelementen zorgen er voor dat het tumortje hard aanvoelt. Meestal zijn pilomatrixomen kleiner dan 1 cm, maar er zijn exemplaren beschreven van enkele centimeters groot.
Kwaadaardige pilomatrixomen komen wel voor maar zijn bijzonder zeldzaam.
Hoe wordt het behandeld?
Een pilomatrixoom verdwijnt niet vanzelf. De enige behandelmogelijkheid is operatieve verwijdering. Helaas komt een pilomatrixoom na de operatie nog wel eens terug. Het tumortje moet dan met een grotere marge worden uitgesneden. Omdat het pilomatrixoom een voorkeur heeft voor het gelaat kan dit wel betekenen dat er cosmetisch belastende littekens worden veroorzaakt.
Gerelateerde onderwerpen